Publicistică

Ana-Cristina Popescu

„ŞI TOTUL A ÎNCEPUT CU O FLOARE“

În Sala „Corneliu Baba“ de la parterul Casei de Cultură „George Suru“din municipiul Caransebeş a avut loc expoziţia de acuarelă şi grafică a artistei plastice Manuela Ionescu.
Artista plastică s-a aflat la cea de-a treia expoziţie personală.
Cuvântul de început la vernisajul expoziţiei de acuarelă şi grafică a artistei plastice Manuela Ionescu a fost rostit de Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru“, Caransebeş.
Prezentarea lucrărilor a fost făcută prof. Eleonora Bunea.
Printr-o propoziţie simplă „A venit toamna.“, profesoara Eleonora Bunea a început prezentarea lucrărilor de acuarelă şi grafică a Manuelei Ionescu.
Atât afară, cât şi în tumultul cotidian e toamnă. Toamna cântată prin cuvinte de mulţi scriitori a acoperit totul. „Mi-e toamnă în cer / şi în mine / şi frunzele-mi cad murmurând / … / şi cântecele-mi vin dintr-o frunză în zbor.“ spune poetul Leonid Iacob în poezia Mi-e toamnă, iubito, publicată în volumul Ultima santinelă.
Într-o frumoasă zi de toamnă, artista plastică Manuela Ionescu a chemat pe toţi iubitorii de frumos să ia parte la vernisajul expoziţiei de acuarelă şi grafică, să-şi îmbogăţească sufletul cu jocul luminii şi a umbrei în natura moartă. Şi totuşi, natura moartă este începutul creaţiei după cum avea să mărturisească în final artista Manuela Ionescu prin cuvintele „Şi totul a început cu o floare.“ Prin jocul luminii şi a umbrei, prin grafică şi acuarelă, floarea ce a zâmbit într-o frântură a vieţii poate să guste eternitatea.
Citând câteva versuri din poezia „Emoţie de toamnă“ a scriitorului Nichita Stănescu „A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, / cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.“ profesoara Eleonora Bunea a subliniat că artista plastică Manuela Ionescu, în acest frumos început de octombrie, nu ne acoperă cu umbra, ci cu sufletul ei.
Profesoara Eleonora Bunea a precizat că artista Manuela Ionescu a utilizat grafica în tuş şi acril (cărbune) pentru a realiza tablourile.
Tematica expoziţiei după cum bine a observat atât profesoara Eleonora Bunea, cât şi profesorul Nicolae Borlovan, doctor în literatură este clasică, impresionistă, predominând ideea de frumos.
Cadrul rustic a fost redat în tablouri precum Casa de sub deal, Casa cu troiţă, Ferestre.
Foarte mult a impresionat pe cei prezenţi tabloul Ferestre. Ferestrele deschise sunt mereu o portiţă spre soare, spre armonie, în timp ce ferestrele închise sunt un simbol al tristeţii.
Artista plastică Manuela Ionescu a dovedit o atracţie spre lumea veche prin cadrul rustic redat cu o deosebită măiestrie în picturile sale.
Tabloul Chilia în care este prezentată o mică încăpere în miniatură pe a cărei masă se află o biblie face legătura cu sacrul. Frumosul şi sacrul nu pot să fie decât împreună.
Un alt tablou, intitulat metaforic Copaci bătrâni în doi avea să arate celor ce-i pătrund dincolo de formă şi culoare câtă eternitate se regăseşte în tot ceea ce punem suflet cu adevărat.
Corabia în apus este un alt tablou ce ar putea înfăţişa viaţa omului pe acest pământ şi de ce nu, într-un apus, într-o toamnă.
Florile sunt şi ele o altă latură a tematicii expoziţiei. Macii sunt după opinia profesoarei Eleonora Bunea o capodoperă a expoziţiei. Ea asociază macul cu un evantai.
Tabloul Maci întunecaţi e de o deosebită fineţe şi profunzime. Floarea plăpândă, macul, este un simbol al vieţii efemere.
Flori de câmp este o pictură plină de eleganţă, în timp ce Trandafirul roz se bucură de o transparenţă deosebită.
La prezentarea lucrărilor a mai luat cuvântul şi profesorul Brătescu afirmând că orice pictură de toamnă este o speranţă spre primăvară, dar şi profesorul Ioan Jorj care a vorbit despre o îndrăzneală cromatică a artistei.
Tablourile artistei au fost însoţite de versuri deosebit de grăitoare, ca de exemplu Lacul albastru s-a bucurat de versurile eminesciene „Lacul codrilor albastru …“ Combinaţia vizual cuvânt nu a făcut altceva decât să scoată în relief sufletul sensibil şi iubitor de frumos al Manuelei Ionescu.
Manuela Ionescu nu este doar o artistă plastică, ci şi o prozatoare desăvârşită. La finalul vernisajului a oferit şi câte o carte scrisă de ea celor prezenţi.
Tablourile Manuelei Ionescu pot să fie admirate timp de o lună în Sala „Corneliu Baba“ de la parterul Casei de Cultură „George Suru“din municipiul Caransebeş.
Şi printr-o floare moartă, printr-o floare aflată în prag de toamnă, poţi găsi primăvara, pentru că totul începe în viaţă şi în artă „cu o floare“.

Lasă un răspuns