PERSONALITĂŢI ALE BANATULUI MONTAN

Ion Turnea

Constantin Daicoviciu, o personalitate marcantă a Banatului Montan

Soarele a zâmbit altfel din zori. Cu siguranţă zâmbetul lui era o victorie împotriva iernii, împotriva unei vieţi pierdută în deşertăciune. Prima zi a lui mărţişor a luminat în urmă cu 116 ani Banatul Montan prin ivirea în această lume a istoricului Constantin Daicoviciu.
Constantin Daicoviciu s-a născut în 1 martie 1898 în localitatea Căvăran.
În fiecare primăvară natura îşi împodobeşte casa cu ghiocei. În anul 1898 printre ghioceii începutului de primăvară, începutului de viaţă s-a ivit cel care avea să rămână un simbol istoric, politic şi cultural al cărăşenilor, Constantin Daicoviciu.
Biografia lui înfăţişează un om care a ştiut să preţuiască această viaţă, un om care nu s-a născut şi nu a trăit degeaba. El a ştiut să fructifice fiecare clipă a vieţii sale, fie ca istoric, arheolog, politician, profesor sau rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.
Între anii 1923-1968 a fost cadru didactic la Universitatea din Cluj, catedra de antichităţi clasice şi epigrafice. Anul 1932 i-a adus funcţia de conferenţiar în cadrul aceleiaşi universităţi. Anii 1940-1941 i-au adus funcţia de decan, iar anii 1957-1968 pe cea de rector.
În anul 1965 Constantin Daicoviciu a devenit membru al Consiliului de Stat sub preşedenţia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Anul 1968 i-a adus şi titlul de Erou al Muncii Socialiste.
În data de 27 mai 1973 Constantin Daicoviciu a trecut la cele veşnice. Începând cu anul 1973 şi până astăzi localitatea Căvăran din judeţul Caraş Severin a început să-i poarte numele.
Bustul lui Constantin Daicoviciu poate să fie văzut în Piaţa Muzeului din Cluj Napoca. Un bust similar a fost instalat în localitatea lui natală la începutul lunii martie 2014.

Lasă un răspuns